17 Ekim 2014 Cuma

YEŞİL ZEYTİN

YEŞİL ZEYTİN YAPTIIIM

Merhaba,
yeşil zeytin yapımını öğrendiğimden beri kendi zeytinimi kendim yapmaya çalışıyorum. Başarana kadar birkaç kez sonuç hüsranla sonuçlandı ama sonunda başardım. Eğer imkanınız varsa size de zeytininizi yapmanızı tavsiye ederim, hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı oluyor.

Öncelikle zeytinlerimiz mevsimi geldiğinde ağaçtan topluyoruz, ya da artık semt pazarlarından alabiliyoruz. Sonra güzelce temizleyip yıkıyoruz. 






Sonra bir taş veya sert bir şeyle zeytinlerimizi kırıyoruz.


Sonra şişelere doldurup üzerini geçene kadar su dolduruyoruz ve üç gün bu suyunu hiç değiştirmiyoruz.



Daha sonraki bir hafta her gün zeytinlerin suyunu değiştirip acı suyunun gitmesini sağlıyoruz. Fakat üç günden sonra ilk kez şişeleri açacağımız zaman dikkat ediyoruz çünkü fışkırıyor :))



Daha sonra:
1 litre suya 1 Türk kahve fincanı turşuluk tuzu koyup eritiyoruz. Önce 1 litrelik bir şişeye yarım limon  sıkıp sonra aldığı kadar tuzlu suyu şişelere dolduruyoruz. 2-3 hafta sonra zeytinler yemeğe hazır. Sofraya koyarken yiyeceğiniz kadar çıkarın çünkü daha sonra karama yapabiliyor, hazır zeytinlerde karama olmuyor çünkü renkleri bozulmasın diye onlarda kostik denilen zaralı bir madde kullanılıyor. 

AFİYET OLSUUUNNN :))